Durf om door te zetten

Is het mogelijk om er iedere dag 110% voor te gaan, zonder dat je compleet de weg kwijtraakt? Haya Khoder laat zien dat het kan! Haya is Recruitment Consultant bij Human Source Group en staat bij ons bekend als iemand die iedere dag weer tot het uiterste gaat om IT-professionals verder te helpen.  

Haya vertelt dat zij in de korte tijd dat ze in Nederland woont al enorm veel stappen heeft gemaakt: “Het is nu 7 jaar geleden dat ik vanuit Syrië naar Nederland ben gekomen en ik heb in die tijd flinke stappen gezet. Zo heb ik de Nederlandse taal geleerd, een mbo-opleiding gevolgd met stages, tegelijkertijd bijbaantjes gehad en nu ben ik naast mijn baan als recruitment consultant nog bezig met een hbo-opleiding.” Eén ding is zeker; Haya heeft niet stilgezeten.  

Waar haalt Haya het doorzettingsvermogen vandaan om áltijd door te bouwen? Haya legt uit dat je een flow kunt creëren, als je jezelf de ruimte geeft om te groeien: “Ik wil graag flexibel zijn en hou van afwisseling, maar tegelijkertijd wil ik ook graag een plan voor ogen hebben, zodat ik nooit hoef stil te staan. Het gaat dus eigenlijk om het creëren van een balans die bij jou past, die aan de ene kant jou genoeg uitdaagt en aan de andere kant ruimte overlaat om je doelen bij te stellen. Verder is het écht aan jezelf om het verschil te willen maken. Voor mij begint het bij een goede planning, en dan: Focus, focus, focus! Ik kan er niet tegen als ik weet dat er een periode met weinig werk aankomt. Ik wil altijd een volle agenda hebben, maar tegelijkertijd vind ik het ook belangrijk dat je de lat niet onrealistisch hoog houdt. Ik wil dus een balans tussen helemaal volplannen, maar toch een beetje flexibel en realistisch kunnen zijn.”  

Het is belangrijk om jezelf te motiveren, maar in hoeverre kun je jezelf pushen? Haya legt uit: “Het is belangrijk dat mijn lat niet onrealistisch hoog ligt, want dat levert stress op en dan loop je vast. Het is dus soms even zoeken, omdat ik het wel belangrijk vind dat mijn omgeving mij de ruimte biedt om zo hard te kunnen groeien als ik wil. Om altijd maar door te kunnen zetten, is het wel belangrijk dat je omgeving hiervoor openstaat.” Gelukkig lijkt het erop dat zij een omgeving heeft gevonden die bij haar past: “Het klinkt cliché, maar bij Human Source Group had ik vanaf het eerste gesprek meteen het gevoel dat ik me hier enorm kon ontwikkelen. Dit ligt enerzijds aan het feit dat ik hier echt ervaring kan opdoen, maar anderzijds wil ik ook serieus genomen worden en vind ik het belangrijk dat mijn werkgever flexibel is met mijn situatie.”  

Haya geeft aan dat de sleutel tot succes eigenlijk maar om één ding draait: “Durf om door te gaan! Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook hoe graag je iets wilt. Het geheim om je te ontwikkelen, is door gewoon dingen te doen. Om dingen te kunnen doen, moet je durven, om te durven moet je kracht hebben, en dan ga je pas echt ontwikkelen. Wees hiervoor ook niet bang om buiten je comfortzone te treden. Wat voor mij bijvoorbeeld veruit de grootste uitdaging was, was het leren van de taal. In het begin was het erg lastig en ik merkte dat de lessen niet echt opschoten. Maar bijvoorbeeld tijdens mijn stages heb ik mijn taal goed kunnen uitbreiden, door iedere dag weer mensen te spreken. Taal leer je namelijk pas écht als je met mensen praat, niet door opdrachten te maken. Het leren van de taal is echt zo’n ongelofelijk lang traject, want het kan altijd beter. Wat mij heeft geholpen is dat ik altijd bezig ben geweest met simpelweg verschillende dingen te DOEN, waardoor je onbewust toch enorme stappen zet.”  

Al met al lijkt het erop dat Haya erin slaagt om het maximale uit haar dagelijkse leven te halen, door enerzijds de lat hoog te leggen en anderzijds realistisch te blijven. Dankzij de variatie in haar doelstellingen voorkomt Haya een sleur en zit ze in een dynamische, positieve flow. Maar natuurlijk is de zoektocht naar die positieve flow voor iedereen anders. Ben jij je bewust van waar jouw lat ligt? En heb jij genoeg variatie in jouw doelstellingen? Als dé loopbaanpartner in IT houdt Human Source Group zich dagelijks met dit vraagstuk bezig, want voor zowel onze mensen intern als de IT-professionals geldt dat een groeiend mens, een gelukkig mens is. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.