Vierkante ogen, champagne en taart

Categorieën: Algemeen

Zoeken, zoeken, zoeken.. nog dieper zoeken en weer anders zoeken.. Soms worden mijn ogen vierkant van het aantal Cv’s die ik op een dag voorbij zie komen, maar aan de andere kant is juist dat zoeken wat ik zo leuk vindt aan mijn baan als recruiter. Want door te zoeken kun je vinden. En door te vinden maak je de juiste match! In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn recruitmentproces. Hoe ga ik te werk en zorg ik dat ik de juiste kandidaten vind?

Eveline Lageweg - 30 april 2020

 

Mijn recruitmentproces begint vaak met het binnenkrijgen van een vacature via één van onze accountmanagers. Als recruiter krijg ik verschillende documenten aangeleverd met daarin de vacature, informatie over de klant en natuurlijk de wensen van de klant met betrekking tot een kandidaat. Nadat ik dit uitgebreid heb doorgelezen en de website en vacature van de klant heb bestudeerd, begint mijn vragenronde aan de accountmanager. Wat zoekt de klant nou écht? En waarom zoekt de klant dat? Welke eisen moet een kandidaat écht bezitten? En wat maakt nou juist die klant dé klant om voor te willen werken? Ik vind het belangrijk om een compleet beeld te hebben, want zonder dit complete beeld kan ik nooit dé juiste match maken.

Als ik dit op een rijtje heb, begint mijn zoektocht.. meestal start ik deze met een korte rondvraag bij collega recruiters. Even vragen of zij toevallig nog kandidaten kennen die wellicht ook kunnen matchen op mijn nieuwe vacature. Daarnaast zoek ik tegelijkertijd in mijn eigen netwerk. Kan ik de juiste match daar niet vinden? Dan open ik mijn speurtocht op het world wide web.

Te beginnen bij LinkedIn en kort daarna volgen job boards zoals Monsterboard. Mijn zoekopdrachten hier bestaan soms wel uit meer dan 400 kandidaten en dus is het, je raad het al, zoeken geblazen. En dat zoeken? Dat doe ik net zo lang tot ik de juiste match gevonden heb! Dit betekent dat ik voor een nieuwe vacature soms wel meer dan 1000 Cv’s zie.  

Wanneer ik een kandidaat heb gevonden die wellicht zou kunnen matchen, dan stuur ik deze kandidaat een persoonlijk bericht. Indien er direct een telefoonnummer bekend is, dan neem ik natuurlijk gelijk telefonisch contact op. Een beller is namelijk altijd sneller! 

Nadat het eerste contact is gelegd en een kandidaat interesse heeft getoond in mijn vacature is het aan mij om erachter te komen of er daadwerkelijk een match is tussen de klant en de kandidaat. Ik maak een belafspraak met de kandidaat en bereid mezelf voor op een hele hoop vragen: Wat zoekt de kandidaat nou écht? Waarom zoekt de kandidaat dat? Wat moet een nieuwe werkgever écht kunnen bieden? En wat vooral niet? Maar ook: wat kan een kandidaat op functioneel en op technisch gebied? De vacature wordt uitgebreid besproken en de kandidaat krijgt de mogelijkheid om een compleet beeld te vormen van de klant. Lijkt er een match te zijn, dan krijgt de kandidaat ruim de tijd om ook zelf nog naar de website en vacature van de klant te kijken. Kandidaat helemaal overtuigd? Perfect, dan is het tijd voor een kopje koffie om de puntjes op de i te zetten en om de kandidaat vervolgens voor te stellen bij de klant.

En dan breekt er een spannende periode aan.. de kandidaat zit namelijk in procedure. Heb ik de juiste match gemaakt? Vindt de klant de kandidaat net zo goed als ik? En vindt de kandidaat de klant nog steeds net zo leuk? Een traject dat vaak een aantal weken duurt vanaf het voorstellen tot het moment dat de kandidaat zijn of haar aanbieding accepteert. En als de kandidaat uiteindelijk accepteert, dan is het natuurlijk tijd voor.. Champagne!

Houdt mijn recruitmentproces daarna op? Zeker niet! Gedurende de inzetperiode houd ik regelmatig contact met mijn geplaatste kandidaten en ga ik geregeld bij ze langs. Hebben ze het naar hun zin? Kan ik iets voor ze betekenen? Onze kandidaten blijken het erg te waarderen dat wij er in de inzetperiode nog steeds voor ze zijn. Gemiddeld duurt de inzetperiode zo’n 7 tot 12 maanden en in die tussentijd bouw ik vaak een erg leuke band op met een kandidaat. Het is dan ook altijd even wennen als je een kandidaat na de inzetperiode loslaat en vrijwel niet meer spreekt. Gelukkig staat daar dan wel een fijne troost tegenover, namelijk TAART wanneer de kandidaat in dienst treedt bij de klant. Yes! Weer een lekker, ehm ik bedoel geslaagd traject!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.