Werken als IT-recruiter en field coach

Iris van Buren is vanaf maart 2021 in dienst bij Human Source Group als IT-recruitment consultant en field coach. Vanaf het eerste gesprek heeft Iris een goede indruk kunnen wekken en al snel mocht ze aan de slag. Iris vertelt over haar ervaringen tijdens de eerste maanden van haar traject.

Human Source Group bemiddelt uitsluitend IT-specialisten en vanwege de complexe aard van IT-functies is voor de recruiter enig verstand van de digitale wereld een pré, maar bij Iris was dit niet het geval: “Ik begon zonder enige IT-kennis, ik wist hoe ik mijn wachtwoord moet aanvragen, maar dat was het dan ook wel. Human Source Group wist dat ik een investering was, maar toch vonden ze het na het sollicitatiegesprek de moeite waard.”

De doorslaggevende factor, was het gegeven dat Iris barst van de gedrevenheid en intrinsieke motivatie: “Ik wil écht een band opbouwen met anderen. Dat heb ik altijd al gehad. Ik kan altijd met iedereen praten. Er zijn nooit mensen waar ik het echt niet mee kan vinden. Wat dat betreft is mijn werk als recruiter heel leuk, het werkt namelijk het best als je een buddy of partner wordt van de kandidaat. Ik kreeg de indruk dat ik me daar bij Human Source Group heel goed op kon richten en dat is ook zo. Ik vind het gewoon leuk als mensen iets aan mij hebben. Ik haal mijn drive uit het verder helpen van anderen en dat kan hier.”

Dankzij de ondersteuning vanuit Human Source Group was haar leerproces dan ook geen probleem: “Collega recruiter Swen werd toegewezen als mijn buddy. In het begin heb ik gewoon heel veel met hem mee geluisterd: hoe zien de processen eruit, hoe pakken mensen dingen aan tijdens het gesprek, wat wordt er gevraagd enzovoorts. Ik kwam er snel achter dat de match tussen kandidaten en opdrachtgevers vanuit een andere invalshoek gemaakt wordt dan ik gewend was. Zo zoeken we heel specifiek naar kandidaten waarvoor onze vacatures echt een mooie doorgroeimogelijkheid kunnen zijn, in plaats van dat we kijken of ze op het eerste gezicht zouden kunnen passen. Dit was een fantastische ervaring, omdat ik bij Human Source Group écht de ruimte krijg om dit zo goed mogelijk te doen. Ik merk namelijk dat die moeilijke IT-functies alleen maar meer vragen van mijn rol als bemiddelaar. Als je jezelf niet goed voorbereid en niet goed communiceert met alle andere partijen, dan kan er al heel snel een cruciaal detail over het hoofd worden gezien en loopt de gehele procedure in de soep.”

De omschakeling van kwantitatief naar kwalitatief bemiddelen is een belangrijke ontwikkeling voor Iris: “Al snel leerde ik om heel analytisch naar het proces te kijken en samen met mijn collega’s achterhaalden we waarom bepaalde keuzes worden gemaakt om met iemand zaken te willen doen. Eigenlijk was mijn beginperiode heel vergelijkbaar met scrum, door telkens kleine stappen te maken en keer op keer te evalueren. Als ik niet vanaf dag één nieuwsgierig en gedreven was, dan was dit werk echt een te grote omschakeling geweest.”

Iris benadrukt telkens dat – juist in de IT-arbeidsbemiddeling – naast de focus op kwaliteit, ook communicatie en netwerken cruciaal zijn in haar werk: “IT’ers hebben genoeg keuze in de arbeidsmarkt, maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk voor ze is om een overstap te maken. Veel organisaties hebben extreem specialistische functies en er zijn zoveel alternatieven dat de IT’er door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is communicatie zo belangrijk. Ik heb veel contact met mijn netwerk, gewoon omdat ik dat leuk vind, maar ik merk ook dat IT’ers dat enorm waarderen; zelfs al kunnen we elkaar niet helpen, door de connectie die we hebben opgebouwd kunnen we toch in de toekomst wat voor elkaar betekenen.“

Om terug te komen op de vraag ‘Wat is hetgeen dat Iris zo geschikt maakt als recruiter bij Human Source Group’, dan blijkt uit dit gesprek dat haar mindset de belangrijkste factor is. De wil om anderen te helpen en het vermogen om zichzelf daarvoor aan te passen resulteert in een perfecte match tussen Iris en Human Source Group. 

Ben jij net als Iris iemand die energie haalt uit het helpen van mensen en heb jij ervaring in de IT-arbeidsbemiddeling? Bekijk dan snel onze interne vacatures!

Bekijk onze vacatures

 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.