Van scoren naar leiden

Vandaag de dag zijn er zo ongelofelijk veel variabelen die impact kunnen hebben op jouw loopbaan. Om te weten uit welke kansen jij de meeste energie haalt, kan het belangrijk om meer grip te krijgen op wie je bent. Logischerwijs zijn theorieën en modellen over persoonlijkheden daarom populairder dan ooit. Een van de meest bekende persoonlijkheidsmodellen is het DISC-model. Roy Rijntjes is Salesmanager bij Human Source Group en vertelt over hoe hij meer over zijn persoonlijkheid heeft ontdekt met behulp van de DISC en hoe hij deze kennis inzet om het maximale uit zijn loopbaan te halen. 

Roy Rijntjes; Casper van Egmond - 10 februari 2022

De DISC theorie draait in grote lijnen om vier kleuren die menselijk gedrag en beweegredenen categoriseren. Zo staat de D van DISC staat voor dominantie en deze wordt gerepresenteerd door de kleur rood. Roy vertelt: “Ik vind de DISC-theorie altijd een mooi voorbeeld om te omschrijven hoe ik in elkaar steek. Daar blijkt namelijk uit dat de kleur van mijn persoonlijkheid heel sterk rood is, wat betekent dat ik heel direct ben en veel daadkracht heb in het opstellen en behalen van mijn doelen. Een rol als accountmanager paste dus perfect bij mij; ik zet alles op alles om mijn klanten verder te helpen.” Vanaf dag één wist Roy dus al wat hem te doen stond: Zo goed en snel mogelijk zijn netwerk opbouwen.  

In korte tijd is Roy erin geslaagd om een goede relatie op te bouwen met een aantal hele mooie organisaties. Zowel Human Source Group als Roy is hier erg trots op. Samenwerken met een klant past bij Roy, hier krijgt hij energie van. Roy’s visie op een samenwerking met een klant is dat hij graag op gelijkwaardige basis wil samenwerken, een echt partnership aangaan. Hij zal er oprecht alles aan doen om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn en eerlijk te communiceren. De klanten waar Roy nu mee samenwerkt denken hier hetzelfde over, dit maakt dat ze samen succesvol kunnen zijn en Roy snel door kon groeien naar teamlead en recentelijk salesmanager. Ondanks dat de leidinggevende rol vrij natuurlijk aankwam, ontstond er volgens Roy toch een interessant dilemma: “Aan de ene kant is het logisch dat ik een leidinggevende rol aan ben gaan nemen, omdat ik heel erg ben gegroeid in mijn functie en een aantal sterke samenwerkingen heb opgebouwd met topklanten. Maar zoals aangegeven ben ik van nature een rood persoon; iemand die wil scoren en voornamelijk zijn eigen doelen wil behalen. Als jij persoonlijk altijd maar overal de beste in wil zijn, dan kun je nooit een écht team opzetten. Je houd je eigenlijk liever bezig met je eigen klanten, omdat dat beter te herleiden is naar jouw eigen succes. Mensen zeggen daarom weleens dat een ‘topbiller’ geen goede leidinggevende zou zijn en ik stond er in eerste instantie eigenlijk ook zo in. De basisprincipes van een rol in management staan namelijk haaks op hoe ik dacht dat ik in elkaar stak, want leiderschap gaat natuurlijk niet om jouw eigen resultaten, maar juist om het grotere plaatje. Dit is voor mij een hele omschakeling geweest.”  

Roy is in gesprek gegaan met een persoonlijkheidscoach en is gaandeweg tot de volgende ontdekking gekomen: “Door te reflecteren heb ik geleerd dat mijn ‘rode’ persoonlijkheid niet zozeer een belemmering is voor mijn rol als manager. Integendeel, het is juist een kans die ik kan benutten om manager te worden op mijn manier. Door simpelweg een stapje uit te zoomen, heb ik ervoor gezorgd dat mijn grootste ‘zwakte’ juist een grote ‘sterkte’ is geworden. Ik wil nu namelijk niet alleen meer dat ík het goed doe, maar juist dat de hele afdeling gaat knallen. Door mijn rode karaktereigenschappen te omarmen, ben ik in staat om mijn doelgerichtheid en daadkracht in te zetten namens mijn team, in plaats van namens mijzelf. Ik had dit van tevoren nooit gedacht, maar het levert mij nu simpelweg net zoveel voldoening op als mijn team succesvol presteert.” Door meer bewustzijn te creëren over zijn persoonlijkheid, is Roy er dus in geslaagd om zijn sterktes verder uit te bouwen, om zo de beoogde valkuilen te compenseren.  

Roy sluit af: “Vroeger dacht ik dat de kleur ‘rood’ onder andere zou staan voor egoïsme, maar nu besef ik me dat dit alleen maar een valkuil is. Het gaat niet zozeer om eigen successen najagen, maar eerder om successen najagen in het algemeen. Dit klinkt misschien als een kleine omschakeling voor mensen die niet overwegend rood zijn, maar mensen die zich herkennen in mijn persoonlijkheid zullen begrijpen dat dit een hele grote transitie voor mij is geweest. Ik zou daarom aan iedereen aanbevelen om meer te ontdekken over hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt en vooral ook hoe je daarmee om moet gaan.”  

Bij Human Source Group staat de mens centraal, omdat wij ervan overtuigd zijn dat er een win-win ontstaat tussen werkgever en werknemer, wanneer de werknemer een loopbaan heeft die perfect aansluit op de persoonlijkheid. Met welke DISC-kleur identificeer jij je het meest? En sluit jouw huidige functie daar ook goed op aan?  

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.