De voordelen van een persoonlijke klik

Een zoektocht naar een nieuwe baan kan enorm veel tijd en moeite kosten. Veel mensen willen daarom het liefst zo snel mogelijk door het proces heen, maar hoe zorg je ervoor dat het zo vlekkeloos mogelijk verloopt? Volgens IT-recruiter & field coach Swen van der Endt is het antwoord op deze vraag simpel: Ga samen met de recruiter de persoonlijke klik aan.

Transparantie

Des te eerder de recruiter en de kandidaat van elkaar weten wat de bedoeling is, des te sneller er concrete stappen gezet kunnen worden. Swen geeft aan dat frequente communicatie de sleutel tot succes is: Wanneer er snel en duidelijk wordt gereageerd op elkaars berichten, wordt er een vertrouwensband gecreëerd. Deze band zorgt ervoor dat beide partijen eerder geneigd zijn om belangrijke informatie met elkaar te delen. Als beide partijen transparant zijn en frequent communiceren, wordt er dus gezorgd voor een sneller proces.

Openheid

Het is in de zoektocht naar een persoonlijke klik natuurlijk niet de bedoeling dat de recruiter wordt gezien als psycholoog, maar toch schaadt het voor beide partijen niet om je in het proces kwetsbaar op te stellen. Zo vertelt Swen dat de kandidaat door zich open op te stellen goed laat zien wie de persoon is die achter het papiertje schuilt. Hierdoor kan ervoor worden gezorgd dat het voordeel van de twijfel bij de recruiter wordt afgedwongen, wanneer misschien nét niet aan een bepaalde eis wordt voldaan. Swen vervolgt zijn verhaal door aan te geven dat de kandidaat op deze manier ook meteen laat zien of hij past binnen het team. De recruiter weet immers heel goed naar wat voor type mens het bedrijf zoekt. Tot slot is er ook nog het feit dat open communicatie ervoor zorgt dat er eerder in het proces zichtbaar wordt, wanneer blijkt dat de kandidaat toch niet in aanmerking komt voor een vacature. Dit is wel zo fijn voor de kandidaat, omdat dit veel minder tijd en moeite kost dan wanneer de kandidaat pas na een gesprek met het bedrijf wordt afgewezen.

Dynamiek

Swen vertelt dat er recruiters zijn die zich puur richten op targets, maar er zijn ook veel recruiters die intrinsieke motivatie zoeken achter hun werk. Wanneer de recruiter en de kandidaat een persoonlijke klik ontwikkelen, dan levert dat energie op. Het is natuurlijk niet zo dat een recruiter zijn of haar werk niet doet als er geen dynamiek is, maar het kan wel degelijk helpen in het proces. Daarnaast vertelt Swen dat recruiters zich in een open gespreksstructuur comfortabeler voelen in het delen van gevoelige informatie, zoals het feit dat er ook andere kandidaten in de race zitten. Recruiters zijn immers ook mensen – als er sprake is van een gunfactor richting een bepaalde kandidaat, dan levert dat voor hem of haar positieve energie op. Natuurlijk neemt de recruiter die energie mee in het gesprek met de organisatie.

Netwerken

Zelfs als de recruiter en de kandidaat er niet in slagen om de openstaande vacature te vervullen, kan het onderhouden van een persoonlijke klik goede uitkomsten bieden. Swen benadrukt dan ook dat de opgebouwde connectie tijdens de procedure niet alleen op de korte termijn, maar juist ook in de toekomst enorm waardevol is. Zo vertelt hij dat de recruiter bij het ontvangen van een nieuwe vacature uiteraard eerst nadenkt over mensen met wie hij eerdere (positieve) ervaringen heeft gehad. Deze mensen hebben al laten zien wie ze zijn, dus zal een volgend proces veel soepeler verlopen. Vanwege de persoonlijke klik die je hebt opgebouwd met de recruiter ga je dus – zelfs na een afwijzing – een positieve toekomst tegemoet.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.