Vind jij het belangrijk om door te groeien?

Categorieën: Algemeen

De meeste werknemers hebben een goed beeld hoe ze willen doorgroeien en het liefst zo snel mogelijk. In de realiteit is het zo dat doorgroeien in je carrière voor sommige mensen niet snel genoeg gaat. Is de generatie van tegenwoordig niet te ongeduldig? Of zijn de doelen die ze voor zich zelf stellen niet realistisch genoeg?

Ik zou graag mijn visie hierop met jullie willen delen en daarnaast 5 tips om toe te passen in je werk, waardoor je misschien toch sneller je doelstelling haalt.

Roy Rijntjes - 19 mei 2020

 

Wat is groeien in je carrière?

Groeien in je carrière betekent voor veel werknemers persoonlijke of inhoudelijke ontwikkeling, maar ook erkenning voor wat je hebt neergezet. Misschien is het zelfs het werken naar een doel wat je voor jezelf hebt gesteld toen je uit je laatste sollicitatie kwam lopen en een handtekening zette op de overeenkomst. "Hier wil ik mezelf ontwikkelen en doorgroeien naar die ene rol, misschien zelfs wel de rol die de manager in het gesprek tegenover je bekleed"

Het werken aan een doel wat je voor jezelf hebt gesteld gaat met de nodige noodzakelijke lessen en vooral het omgaan met een ups en downs. Het is vaak geen rechte weg. Het gaat tenslotte om het aantonen van jouw kwaliteiten waarvoor je bent aangenomen. Maar misschien nog wel belangrijker, je verbeterpunten of gaat erom je sterke punten nog meer te versterken? Alleen kijken naar je verbeterpunten is natuurlijk onzin.

Ook hoort bij het groeien in je carrière voor mij de bereidheid om eventueel eerst een stap terug te doen in bijvoorbeeld functie of salaris om er uiteindelijk stappen in te kunnen zetten naar het doel wat jij voor ogen hebt. Alleen in de werkelijkheid is het ook zo dat we dat als muur zien; "Waarom moet ik mijn salaris inleveren als ik dit al heb verdiend?", "Waarom zou ik van een management functie overstappen naar een operationele functie?"

Dit blijkt vooralsnog het grootste struikelblok te zijn voor de mens. Daarom is het belangrijk dat als jij je doelen wilt behalen je een andere route durft te nemen om te bereiken wat je uit eindelijk wilt.

Het is aanpassen voor sommige mensen, want zeker in het zakelijke leven past jouw eigen persoonlijke voorkeur soms niet bij de organisatie. Dit zijn situaties waarin je stappen zal moeten maken om te kunnen doorgroeien. Het is van belang dat je binnen een organisatie werkt wat het beste is voor jou.

5 tips om te groeien in jouw carrière

Hoe groei je in je carrière? Waar begin je? Dit zijn de 5 beste tips:

  1. Stel een doel en houd deze goed voor ogen.
  2. Kies een baan waar je persoonlijke interesses liggen.
  3. Sta volledig achter je keuzes en ga ervoor, ook als het even tegenzit.
  4. Durf fouten te maken en durf ze ook toe te geven.
  5. Maak je ambities kenbaar en bespreekbaar, 'durf te vragen'.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.