Intrinsieke en extrinsieke motivatie

De zoektocht in het vinden van een juiste balans tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie is een trend die al decennia bestaat. Onderhand is er zoveel over geschreven, geëxperimenteerd en geconcludeerd, dat het spoor bijster is geraakt. De begrippen zijn eigenlijk te vaak gebruikt en hebben daardoor geen concrete betekenis meer. En dat is zonde, want met een klein beetje meer algemeen begrip van de theorieën die erachter hangen, zouden we veel meer voldoening kunnen halen uit ons werk. Laten we in deze blog daarom eens teruggaan naar de basis van de discussie over intrinsieke en extrinsieke motivatie.  

Casper van Egmond - 9 december 2021

 

Extrinsieke motivatie 

Een extrinsieke motivator is een stimulans of prikkeling die van buitenaf komt. Vaak komt dit voor in de vorm van beloning of straf, bijvoorbeeld door een bonus wanneer een target of KPI wordt behaald. Extrinsieke motivatie is daarom een soort stok achter de deur: De prikkel komt niet vanuit jouzelf, maar vanuit de verwachting van een ander. De hedendaagse consensus is dat extrinsieke motivatie iets slecht is, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Extrinsieke motivatie draagt namelijk bij aan het reguleren van werkzaamheden. Met andere woorden, het heeft een positieve invloed op productiviteit in lineaire taken, ofwel ‘dingen die gewoon moeten gebeuren’. Wil jij nét wat meer halen uit jouw gemiddelde werkdag? Dan gaat extrinsieke motivatie jou daarbij helpen.  

Intrinsieke motivatie   

Waar extrinsieke motivatie van buitenaf stimuleert, komt de kracht van intrinsieke motivatie volledig uit jezelf. Intrinsieke motivatie komt veelal in de volgende drie vormen voor: 

  • Ownership: De creatieve vrijheid krijgen om impact te maken op een manier die jij wilt; 

  • Autonomy: Volledig zelfstandig je werk kunnen doen (en daar ook de ruimte voor krijgen); 

  • Mastery: Jezelf écht onmisbaar maken op een belangrijk gebied binnen je organisatie. 

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is wanneer organisaties ervoor kiezen om personeel tijdens werktijd verplicht één middag in de week te werken aan een eigen project naar keuze. Dit soort vrijheden zijn een belangrijke voorwaarde voor het stimuleren van creatieve vrijheid, zelfvertrouwen en out-of-the-box denken.  

Extrinsieke versus intrinsieke motivatie  

Terwijl extrinsieke motivatie vooral stimuleert bij gedrevenheid en kwantitatieve werkzaamheden, bevordert intrinsieke motivatie meer de creatieve, kwalitatieve vermogens. Logischerwijs hangt de mate van behoefte naar intrinsieke of extrinsieke motivatoren daarom sterk af van jouw functie en vakgebied. Maar let wel op: De strijd tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie is niet zwart/wit. Het zou op de lange termijn niet goed voor je zijn als je uitsluitend motivatie haalt uit één van de twee extremen. Uitsluitend op extrinsieke motivatie werken kan namelijk enorm stressvol zijn en nodigt niet uit tot doorontwikkeling binnen je functie, terwijl uitsluitend op intrinsieke motivatie werken juist weer kan leiden tot passiviteit of luiheid. Het zal altijd zo zijn dat een commerciële rol zoals een accountmanager zwaarder leunt op extrinsieke motivatie, terwijl een creatieve rol zoals een ontwikkelaar meer op intrinsieke motivatie afgaat, maar uiteindelijk gaat het zelfs in de meest extreme gevallen om de juiste balans tussenbeide.  

Conclusie 

Al snel blijkt dat er veel gezegd kan worden over de strijd tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie, maar ook dat dit een onderwerp is dat enorm veel impact kan hebben op het dagelijkse leven en op je loopbaan. Het belangrijkste is dat er een balans is tussen beide motivatoren, oftewel dat er naar jouw gevoel enerzijds vanuit jezelf en anderzijds vanuit je omgeving genoeg stimulans is om het verschil te kunnen maken.  

Stel dat je nu honderd punten zou moeten verdelen over je behoefte aan intrinsieke motivatie aan de ene kant en extrinsieke aan de andere, hoe zou het er dan voor jou uitzien? En in hoeverre voorziet jouw werkomgeving in een gezonde balans tussen beide motivatoren? Is het misschien tijd om het gesprek aan te gaan met je werkgever? 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Human Source Group gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.